היסטוריה של המכון
* מכון גולדריץ' הוקם בשנת 2005 בעזרת תרומתה הנדיבה של משפחת גולדרייך מלוס אנג'לס ותרומות חבריה כאות הוקרה לג'ונה גולדרייך ולחלקו הנכבד בהנצחת הזיכרון הקולקטיבי של התרבות היהודית, הן באזור מגוריו והן בישראל.
מייסדת המכון והעומדת בראשו משנת 2005 היא פרופ' חנה וירט-נשר מהמחלקה לאנגלית ולימודים אמריקאיים, שהובילה את המכון עד שנת 2020. ראשת המכון הנוכחית היא ד"ר חנה פולין-גלאי מהחוג לספרות.
תרומת משפחת גולדריץ' יחד עם תרומה קודמת של קרן אברהם י. לרנר המיועדת להוראת שפת היידיש אפשרה למכון החדש להציע קורסים שנתיים ביידיש ולקדם את לימודי ספרות ותרבות יידיש במחלקות הפקולטה למדעי הרוח.
תחת הנהגתה של מייסדת וראשת המכון, פרופסור חנה וירט-נשר, המכון אירגן ונתן חסות גם לכנסים וסימפוזיונים מקומיים ובינלאומיים על ספרות ותרבות יידיש, המוקדשים למגוון נושאים, לרבות "יידיש: בין שפות ותיאוריות" ("Yiddish: Between Languages and Theories"), "יידיש וגרמנית בדיאלוג" ("Yiddish and German in Dialogue") ועוד. כנסים אלה, יחד עם תרומותיהם של חוקרים מובילים אחרים, הביאו לפרסום של מחקרי ספרות יידיש מודרנית בגיליון מיוחד של "Poetics Today" בעריכתה של פרופ' וירט-נשר, שהוקדש להתפתחויות עכשוויות במחקר היידיש, לרבות רשימת ביבליוגרפיה מקיפה של מקורות עדכניים.
בנוסף לפעילויות מכון גולדריץ' לאורך כל שנת הלימודים האקדמית, בשנת 2007 השיק המכון בשיתוף בית שלום עליכם תכנית קיץ בינלאומית ללימודי יידיש באוניברסיטת תל אביב שהפכה מיד לתכנית הגדולה והמגוונת בעולם, עם למעלה ממאה סטודנטים מדי שנה מהארץ והעולם. מנהליה האקדמיים הם פרופ' חנה וירט-נשר ופרופ' אברהם נוברשטרן מ"בית שלום עליכם".
בשנת 2007 הוקמה קתדרת אנה ומקס ווב לביקורי מרצים-אורחים ללימודי יידיש כחלק ממכון גולדריץ' ובית הספר לשפות אנה ומקס וובבאמצעות תרומה של משפחת ווב מלוס אנג'לס. בין מקבלי מלגות ווב שלימדו במכון נמנים הפרופסורים ג'סטין קאמי, דייוויד רוסקיס, מייקל סטניסלבסקי, דן מירון ואניטה נוריץ'.
כאשר ד"ר נעמי קדר, אחת המורות האהובות ביותר של תכנית הקיץ, הלכה לעולמה בשנת 2010, משפחתה תרמה מלגות לסטודנטים במהלך קיץ 2010 ו- 2011. בשנת 2012, לאחר קבלת תרומה נדיבה מ"קרן נעמי" שהוקמה על שמה, שינתה תוכנית הקיץ את שמה ל: תכנית הקיץ הבינלאומית ללימודי יידיש על שם נעמי פרוור קדר באוניברסיטת תל אביב.
בשנת 2005 יזם מכון גולדריץ', בראשות פרופ' וירט-נשר, יחד עם החוג לספרות באוניברסיטת תל-אביב, תוכנית ייחודית בין-אוניברסיטאית לתואר שני ללימודי יידיש. התוכנית זכתה למענק תרומה מיד הנדיב עם שני מוסדות שותפים: האוניברסיטה העברית בירושלים ואוניברסיטת בן גוריון בנגב. מכון גולדריץ' ממשיך לנהל תוכנית זו לתואר שני. כעת הלימודים מתקיימים באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטה העברית בירושלים.
ההצלחות המשולבות של לימודי התואר השני וקורס הקיץ הבינלאומי היוו את הבסיס החזק ביותר לגיוס מקבלי מלגה צעירים בתחום לימודי היידיש על מנת להבטיח את המשכיות ופיתוח התחום. בשנת 2017 התאפשר בזכות "קרן נעמי" מתן מינוי למסלול קביעות בספרות יידיש, וד"ר חנה פולין גלאי הצטרפה לפקולטה במחלקה לספרות.
עם סטודנטים מתקדמים יותר שהשתלבו במכון גולדרייץ', עלה הצורך לספק הדרכה, תמיכה והעשרה ברמות גבוהות יותר של ידע ביידיש מאשר לימודי מבוא ותואר ראשון. על מנת לכבד את זכרו של התורם מייסד המכון, ג'ונה גולדריץ', מימנה כעת משפחתו, משפחת גולדריץ' את "פורום לימודי היידיש המתקדמים של קרן גולדריץ'" (The Goldrich Family Foundation Advanced Yiddish Studies Forum), המספקת פעילות אקדמית ותרבותית מתקדמת.
מאז הקמתו בשנת 2005 הפך מכון גולדריץ' למרכז עולמי לקידום לימודי יידיש באקדמיה, המוקדש להגברת הידע והמודעות לשפה ותרבות היידיש עבור הדור הבא, הן בישראל וברחבי העולם.
יונה גולדריץ'
יונה גולדריץ', ששרד את זוועות הנאצים, נמלט מפולין עם אחיו הצעיר אברם, בדרכו לישראל במסע בלתי נשכח ב- 1942 ברחבי אירופה. ג'ונה, לחם במלחמת העצמאות, בה שירת בחיל הים הישראלי ובצי הסוחר כמהנדס מכונות. הוא היגר לארצות הברית בשנת 1950, ועשה את דרכו באוטובוס ללוס אנג'לס בשנת 1952 מכיוון ש"האקלים שלה הכי קרוב לזה של ישראל". שם הוא החל לעבוד כמתקין חלונות ותריסים, ובסופו של דבר הפך לאחר מיזמי הבנייה המצליחים בקליפורניה וכתורם בולט, במיוחד בקהילה היהודית.
חברותו בחבר הנאמנים של אוניברסיטת תל אביב, יחד עם אשתו דורטה, ותרומתו לפיתוחה של אוניברסיטת תל אביב, שיקפה את אהבתו לישראל והנציחה את זכר בני משפחתו שנפטרו בשואה.
בעקבות כישורי הטניס והסקי שלו, לקח , יונה, חלק בפיתוח מרכז הספורט הרב תכליתי גולדרייך (The Goldreich Multipurpose Sports Center), מרכז הבריאות והכושר גולדרייך (The Goldreich Family Health and Fitness Center) וחדר הכושר סנדר גולדרייך (The Sender Goldreich Fitness Room). בנוסף, הוא הקים את קתדרת גולדרייך לבנקאות בינלאומית.
הוא היה גאה במיוחד בייסודו של מכון גולדריץ' לשפה, ספרות ותרבות היידיש ותכנית הקיץ השנתית ליידיש באוניברסיטת תל אביב (2006 - 2011).
בנוסף היה המוביל העיקרי מאחורי אנדרטת השואה בלוס אנג'לס שנמצאת בפארק פאן פסיפיק, כולל שני טקסי השואה השנתיים בהם השתתפו אלפי מבוגרים וילדים מלוס אנג'לס.
יונה, לשעבר איש השנה של ועידת הדיוק הממלכתית, זכה בתואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת תל אביב.
ילדיהם של יונה ודורטה, מלינדה ואנדריאה (נשואה לבארי קייטון) המשיכו את מורשת המסירות של אביהן ליידיש על ידי הקמת הפורום ללימודי יידיש מתקדמים של קרן גולדריץ' המספקת פעילות אקדמית ותרבותית מתקדמת למי שלמדו במכון, ומאפשר להם ליהנות מהדרכה מתקדמת ומעורבות בתרבות היידיש.
יונה ראה בשלושת נכדיו, גארט, לינדזי ודרק, את נצחונו האישי על היטלר.
אברהם יצחק לרנר
אברהם יצחק לרנר נולד בשנת 1907 בוורשה, ונפטר בשנת 1993 בלונדון. עם הקמת קרן אברהם י. לרנר באוניברסיטת תל אביב, איפשר מר לרנר לאוניברסטה להציע את הוראת שפת היידיש לאורך כל השנה האקדמית, כמו גם מתן תמיכה לסטודנטים לתואר שני ותואר שלישי במחקריהם בנושא לימודי יידיש. אהבת השפה ותרבות היידיש הניעו את מר לרנר להפוך לתורם נדיב למטרה זו כל ימי חייו.
מקס ווב
מקס ווב נולד בשנת 1917 בלודז' שבפולין, שם התגורר עם הוריו, אברהם ושבע וייסברוט, חמש אחיות ואח אחד עד 1939. עד 1945 הוא היה בשנים-עשר מחנות ריכוז, כולל אושוויץ, ובצעדת המוות של 1944. והוא אחד משלושה שורדים, במשפחתו הקרובה. בשנת 2018 נפטר והוא בן 101.
לאחר השחרור בשנת 1946 התחתן מקס עם שרה שאפל במונכברג, גרמניה, ונולדו להם שתי בנות, הלן ורוז, שתיהן מתגוררות כיום בצפון קליפורניה. לאחר שהיגר לארצות הברית, הקים מקס, יחד עם הגיסים שלו נתן ודוד שאפל, את שאפל תעשיות ואת שאפל ווב, בע"מ, שהפכו לעסק הגדול ביותר לבניית בתי מגורים בדרום קליפורניה.
בשנת 1991 התחתן מקס עם אנה היטר ווב מלוס אנג'לס. אנה נולדה בשם חנה רובינשטיין, והיא נהנתה מילדות מאושרת ונוחה בפולין עד פרוץ מלחמת העולם השנייה, אז נעקרה משפחתה, תחילה לסיביר ואחר כך לאוזבקיסטן, שם נישאה ליוסף היטר, פליט פולני שהתחנך בישיבת ורשה ובגימנסיה בלובלין. בשנת 1955 הם היגרו לארצות הברית, שם גידלו את שני ילדיהם, סטיבן מייקל היטר וסברינה היטר סילברס. בשנת 1993 היא התחתנה עם מקס ווב, ויחד הם חלקו מחויבות חזקה למטרות יהודיות, הן בישראל והן בארצות הברית, עד למותה של אנה בשנת 2011.
אנה ומקס ווב היו תומכים נדיבים במוסדות רפואיים, ישיבות והשכלה גבוהה. באוניברסיטת תל אביב הם תרמו את בניין מקס ווב של בית הספר לשפות ואת קתדרת אנה ומקס ווב למלגות ביקור ללימודי יידיש. הם נמנים עם התורמים והמייסדים של מוזיאון ארצות הברית לזכר השואה ומוזיאון השואה בלוס אנג'לס (יחד עם יונה גולדרייך).
למקס ולאנה ווב הוענקו תארי דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת בר אילן.
* בשנת 2022 שינה המכון, שנקרא בעבר המכון ללשון, לספרות ותרבות יידיש ע"ש משפחת גולדרייך, את שמו למכון ללשון ספרות ותרבות יידיש ע"ש יונה גולדריץ' כדי לשמר את זכרו ולהוקיר את נדיבותן הרבה של בנותיו -מלינדה גולדריץ' ואנדריאה גולדריץ'- קייטון.